Ani Görme Kaybı

Ani Görme Kaybı

Gözü besleyen damar olan retinal arter veya retinal arter dallarında oluşan oklüzyon (tıkanma) nedeniyle gelişen ani görme kaybının karakteristik özelliği görme duyusunun ağrısız bir şekilde ve bir anda kaybolmasıdır. Bu kayıp etkilenen gözde retinal arterin tıkanmasına bağlı görme alanının tamamen kaybı olabileceği gibi retinal arter dalı tıkanmasına bağlı görme alanının kısmi kaybı şeklinde olabilmektedir.

Toplumda görülme sıklığının 10.000 kişide 1 olduğu ve erkeklerde daha çok görüldüğü bildirilmektedir. Hipertansiyon, diyabet, aterosklerotik hastalıklar, kalp kapağı hastalıkları, karotis arter hastalığı gibi durumların ani görme kaybında rolü olabileceği değerlendirilmektedir.

Hastalığın tanısı Göz Hastalıkları Uzmanınca yapılan oftalmoskopik muayene, retinal anjio, görme alanı testi gibi yöntemlerle konur.

Tedavide Göz Hastalıkları Uzmanınca yapılan bazı ilaç tedavileri ve göz içi basıncını azaltmaya yönelik uygulamalarla birlikte erken dönemde Hiperbarik Oksijen Tedavisi uygulanması çok daha iyi sonuçlar alınması için son derece önemlidir. Hiperbarik Oksijen Tedavisi ile tıkalı olan damarın daha alt kısımlarında bulunan retina hücrelerinin yaşaması için gerekli olan oksijen sağlanabilmektedir. Böylece tıkanmış olan damarın yeniden kanalize olması için gereken sürede, kanlanması ve dolayısıyla oksijenlenmesi bozulmuş hücreler canlı tutulabilir.

Burada en önemli konu tanısı Ani Görme Kaybı tanısı konulan hastanın en erken zamanda Hiperbarik Oksijen Tedavisine alınmasıdır. Erken tedaviye alınan hastalarda görmenin geri kazanılması şansı daha yüksek olmaktadır.

SGK Sağlık Ödeme Tebliği’ne göre, “Ani Görme Kaybı” tanısı konan hastaların tedavi ücretleri tanı konulmasını takiben 5 gün içinde HBO tedavisine başlanmış olması” halinde ödeme kapsamındadır.

bursa nilüfer diş ankara web tasarım ankara dershane ankara ambar ankara gülüş tasarımı batıkent dişçi havalimanı reklam 0312 231 35 57