Neden oluştuğu tam olarak bilinmeyen bu hastalığın toplumda 100.000 kişide 5-20 kişiyi etkilediği bildirilmektedir. Olası sebepleri arasında vasküler (damarsal) nedenler, enfeksiyonlar, travmalar, otoimmün hastalıklar gibi sebepler bulunur.
Ani işitme kaybı tanısı işitme testi ile konur. Yapılan işitme testinde birbirini takip eden en az 3 frekansta 30 dB’den daha fazla sensörinöral tipteki kayıp ani işitme kaybı olarak tanımlanır.
Sıklıkla tek taraflı olmasına rağmen nadiren her iki kulakta eş zamanlı olarak da ani işitme kaybı gelişebilmektedir. Çocuklarda daha nadir görülmektedir. Erkek ve kadınlarda görülme sıklığı açısından belirgin bir fark bulunmamaktadır.
Ani işitme kaybı gelişen hastalar sıklıkla etkilenen kulakta uğultu ve çınlamadan da şikayet ederler. Daha az olarak bazı hastalar baş dönmesi şikayetleri olduğunu belirtir.
Sebebi tam olarak bilinmeyen bu hastalığın tedavisi için Kulak Burun Boğaz Uzmanları tarafından damar veya kas içi ilaç uygulamaları, tablet tedavileri ve kulak zarı içerisine enjeksiyon tedavileri uygulanmaktadır. Uygulanan ilaç tedavileriyle eş zamanlı olarak uygulanan Hiperbarik Oksijen Tedavisi işitmenin düzelmesine katkıda bulunmaktadır.
Bu aşamada önemli olan konu, hastanın mümkün olan en erken zamanda Hiperbarik Oksijen Tedavisine alınmasıdır. Uygulanan ilaç tedavileri ile eş zamanlı yapılacak olan Hiperbarik Oksijen Tedavisi sonuçları daha olumlu bir şekilde etkileyecektir. Bunun en önemli nedeni iç kulakta bulunan ve işitmeden sorumlu hücrelerin oksijensizliğe olan hassasiyetleridir. Hiperbarik Oksijen Tedavisi oksijenden yoksun kalan işitme hücrelerine hayatta kalmaları için gereken oksijeni sağlayabilmektedir.
SGK Sağlık Ödeme Tebliği’ne göre, Ani İdiopatik İşitme Kaybı tanısı konan hastaların tedavi ücretleri “ani işitme kaybının son 30 gün içinde odyolojik test ile tespit edildiğine ilişkin bilginin yer alması” halinde ödeme kapsamındadır.