Hiperbarik oksijen tedavisi (HBOT), Ani İşitme Kaybının tedavisinde kullanılan etkinliği kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir. Daha önce herhangi bir problemi olmadan, 72 saat içinde gelişen, işitme testinde (odyometri) birbirini takip eden en az üç frekansta en az 30dB’den fazla kayıp görülen ve işitme siniriyle iç kulak dokusu üzerinde hasar oluşması ANİ İŞİTME KAYBI olarak tanımlanır. Ani İşitme Kaybına baş dönmesi (vertigo) ve Kulak çınlaması (tinnitus) eşlik edebilir. Ani İşitme Kayıplarında tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar erken ve iyi sonuç alınır. Ani İşitme Kayıplarının tedavisinde bugün için en etkin yöntemin Kulak Burun Boğaz uzmanlarınca belirlenmiş medikal tedavi protokolü ile birlikte uygulanan Hiperbarik Oksijen Tedavisi olduğu onaylanmıştır.
HBOT, hastanın yüksek basınç altında saf oksijen solumasını sağlar ve bu da oksijenin vücut dokularına daha etkili bir şekilde ulaşmasını sağlar. HBOT’un ani işitme kaybında nasıl etkili olabileceği birkaç mekanizma ile açıklanabilir:
HBOT genellikle, ani işitme kaybı teşhisi konduktan sonra mümkün olan en kısa sürede uygulanmaya başlanmalıdır. Tedavi süresi ve seans sayısı, hastanın durumuna ve tedaviye yanıtına bağlı olarak değişir.