HBOT merkezimize başvuran bir hastanın muayenesi ve gerekli sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra tedavi almasında sakınca görülmeyen ve fayda sağlayacağı düşünülen hastalara gerekli bilgilendirmeler yapılır. Öneriler yapılır. Bu önerilere uyulması tedavinin etkinliği ve güvenliği açısından zaruridir.
Modern bir basınç odası içerisinde yürütülen tedavi sırasında ilk dakikalarda basınç artışına bağlı olarak hasta kulaklarının tıkanıp açıldığını hisseder. Buna yönelik olarak hasta her seans başında muhtelif kulak açma manevralarını yapar. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçirilmesi bu manevraların yapılamamasına yol açar. Acil durumlar dışında geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında tedavi ertelenir. Orta kulak basıncının değişimine bağlı gelişen bu etki dışında tedavi için seçilmiş hastalarda basınç artışının herhangi başka bir etkisi yoktur. Yaklaşık 10 dakika sonra hastalarımız sakin bir şekilde ya bir maske aracılığıyla ya da bir başlık aracılığıyla oksijen almaya başlarlar. Kabinin içindeki basınç normal hava ile sağlanırken oksijen solunması maske veya başlık aracılığıyla olmaktadır. Tedavi protokolüne uygun olarak aralarda basınç odası operatörünün yönlendirmesiyle kısa süreli hava solunması için molalar verilir. 120 dakika süren tedavinin son aşamasında hasta maskesini çıkarır ve yine orta kulak basıncına bağlı kulaklarında açılma ve kapanmalar olur. Hasta tedavi sonrasında esas hastalığına yönelik medikal tedavileri alabilir ve günlük rutinine dönebilir.
HBOT seanslar halinde değişik hastalıklar için uygulanan günlük bir tedavi yöntemidir. Hastalar diğer uzmanlık dalındaki uzman doktorlarla beraber izlenmektedir. Klinik deneyimlerim tedavinin başarısı açısından hastanın takibinin çok önemli olduğu yönündedir.
Uzm. Dr. Salih Kaan EMEK