Tedavi esnasında hastalar neler hisseder?
Tedavinin “dalış” olarak adlandırılan ilk dakikalarında hastalar içerideki basınç artışını, tıpkı bir uçak yolculuğundaki iniş sırasında ya da yüksek dağlardan aşağıya inerken hissettikleri gibi, kulaklarında kendilerinin tabiriyle “dolgunluk” yada “tıkanma” şeklinde hisseder.
Hastalara artan basınç esnasında kulaklarındaki basıncı nasıl eşitleyecekleri anlatılır. Bu genellikle basitçe yutkunarak, ya da burnu ve ağzı ayna anda kapatıp dışarıya kaçırmadan hava üfleyerek (Valsalva Manevrası) gerçekleştirilir. Bu işlem sadece dalış esnasında, tedavi basıncına gelene kadar yapılır. Kulak eşitleme manevrasını herhangi bir nedenle yapamadığınızda kulaklarınızda ağrı oluşabilir. Görevli personele durumunuzu bildirdiğinizde kulaklarınızın rahatlaması beklenir ve sorun çözüldükten sonra tedaviye devam edilir.
Sesinizi daha ince duyarsınız. Basıncın artmasıyla yoğunluğu artan gazlar sesin bu şekilde duyulmasına neden olur. Bu durum tedaviden çıktığınızda sona erer.
Klima devreye girene kadar kabin içi sıcaklığının arttığını hissedebilirsiniz. Basıncın azaltılması sırasında ise kabin içi sıcaklığın düştüğünü hissedersiniz.
Tedavi ne kadar sürer?
Hiperbarik oksijen tedavisinin her bir seansı 90-120 dakika arasında sürmektedir. Genellikle günde 1 seans uygulanmasına karşın bazı durumlarda birden fazla seans uygulanabilmektedir. Seans saatleri merkezimizce belirlenir ve hastalara bildirilir.
Tedavinin yan etkisi var mıdır?
Merkezimizi arayarak öncelikle randevu almanız, başvurunuz sırasında zaman kaybetmenizi önleyecektir. Önceki tetkik, tedavi raporlarınızı ve nüfus kağıdınızı muayeneye gelirken getirmeniz tedavi sürecinizi hızlandıracaktır.
Muayeneye nasıl gelebilirim?
Merkezimizi arayarak öncelikle randevu almanız, başvurunuz sırasında zaman kaybetmenizi önleyecektir. Önceki tetkik, tedavi raporlarınızı ve nüfus kağıdınızı muayeneye gelirken getirmeniz tedavi sürecinizi hızlandıracaktır.
Sosyal güvencemden nasıl yararlanabilirim?
Sosyal güvencenizden faydalanabilmeniz için hastalığınızla ilgili 3 uzman hekim tarafından imzalanmış sağlık kurulu raporu gereklidir. Üniversite, devlet ve özel hastanelerce verilen raporlar geçerlidir. SGK tarafından ödeme kapsamına alınan hastalıkların kodları ve rapor örneğini sitemizin “Doktorlar İçin” bölümünde bulabilirsiniz.
Hiperbarik oksijen tedavisi alırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Sigara gibi tütün mamullerinin kullanımı tedavi etkinliğini azaltacağı için bırakmanız önerilir. Şayet sigarayı bırakamıyorsanız en azından tedavi öncesi 1 saat ve tedavinin bitiminden sonra en az 4-5 saat sigara içmemeniz uygun olacaktır.
Tedaviye gelirken %100 pamuklu giysiler tercih edilmelidir.
Kabine girerken üzerinizde basınçtan etkilenebilen ve kolay tutuşabilen malzemeler (saat, çakmak, dolma kalem, cep telefonları, elektronik cihazlar, parfüm, yağlı krem, gazete ve dergi gibi) bulunmamalıdır. Seansa girmeden önce tüm bu malzemelerinizi merkezimizdeki kilitli dolaplara koyabilirsiniz.
Seansa girerken hastalarımızın yağlı krem, losyon ve makyaj malzemeleri kullanmamaları önerilir.
Üst solunum yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıkların tedavi öncesinde mutlaka sağlık personeline bildirilmesi gerekir.
Tedaviniz yaklaşık 2 saat süreceğinden tedavi öncesinde tuvalet ihtiyacınızı gidermeniz faydalı olacaktır.
Astım hastasıyım hiperbarik oksijen tedavisinden fayda görebilir miyim?
Hayır, astım hastalığı hava yollarının kasılmasına bağlı gelişen solunum sıkıntısıyla karakterize bir hastalıktır, hiperbarik oksijen tedavisi uygulamaları arasında yer almamaktadır.
Benim hastalığım kaç seansta iyileşir? Her gün gelecek miyim? Günde kaç sefer gireceğim?
Her hastalığın karakteri farklıdır. Hastalıklara göre seans sayıları değişmekle birlikte aynı tanıya sahip iki hastanın da tedaviye yanıtları farklı olabilir. Bu nedenle hastayı muayene eden hiperbarik tıp uzmanı hekimler kaç seans gireceğine karar vermektedirler.
Benim ayağımda yara var. Yaram açık mı girmem gerekir?
Bu tedavide oksijeni solunum yoluyla alırsınız, yaraya lokal uygulama yapılmaz, bu nedenle tedaviye pansumanınız yapılmış ve yaranız kapalı olarak girmeniz gerekir. Yaranın kapalı olması tedavinin etkinliğini değiştirmez.
İstediğim saatte gelebilir miyim?
Kabinimiz çok kişilik olduğu için tedavi başlama saatleri ve o saatlerdeki yer durumu görevli personelimizce belirlenir ve tarafınıza bildirilir. Tedavi başlangıç saatinden en az 15 dakika önce merkezimize gelmiş olmanız gerekir. Herhangi bir nedenle hasta randevusu olan seansa gelemeyecekse ya da seans değişikliği yapmak istiyorsa bir gün önceden görevli personele durumunu bildirmelidir.
Kapalı alanlarda sıkılıyorum sıkıldığımda hemen çıkabilir miyim?
Durumunuz uzman doktorlarımızca değerlendirilir, gerekli görüldüğü takdirde sakinleştirici ilaç reçete edilir yada psikiyatri konsültasyonu istenir.
Basınç farkı nedeniyle odaya girdikten sonra istediğini anda kapıyı açıp dışarıya çıkamazsınız. Hastanın tedaviyi tamamlamasının mümkün olmadığı durumlarda hasta birkaç dakika içerisinde dışarı alınabilmektedir.
Yara pansumanı yapıyor musunuz?
Evet, merkezimizde uzman doktor eşliğinde yara bakımı yapılmaktadır.
Tedaviye süresince merkezinizde kalmak mümkün mü?
Merkezimiz yataklı bir tedavi merkezi değildir.
Kabin içinde yemek yemek veya bir şeyler içmek mümkün müdür?
Tüm hastaların yemek ihtiyacını kabine girmeden gidermesi gerekmektedir. Hastalar tedavi esnasında yanlarına sadece su veya meyve suyu alabilirler.
Hasta sürekli devam eden HBO tedavisine birkaç gün ara verirse zarar görür mü?
Uzman hekimimize hastanın durumu danışılmalıdır.
Seans sonrası hasta nelere dikkat etmelidir?
Sigara gibi tütün mamüllerinin kullanımı tedavi etkinliğini azaltacağı için bırakmanız önerilir.
Şayet sigarayı bırakamıyorsanız en azından tedaviden 1 saat önce ve tedavi bitiminden en az 4-5 saat sonrasına kadar sigara içmemeniz uygun olacaktır.